YİYECEK VE İÇECEK HİZMETLERİ ALANI
YİYECEK İÇECEK HİZMETLERİ ALANI
Alan Hakkında
Yiyecek ve içecek hizmetleri otel, restoran, kafeterya, pastane, toplu beslenme kurumları, ulaştırma araçlarının (gemi, uçak, tren gibi) mutfakları ve servis hizmetleri vb. yerlerde hijyen ve sanitasyon kurallarına uygun yiyecek ve içeceklerin servise hazır hâle getirilip konuklara sunulduğu hizmet alanıdır.
Dünyada ve ülkemizde hızlı bir gelişim ve değişim gösteren yiyecek içecek hizmetleri sektörü önemli bir istihdam alanı hâline gelmiştir. Bu alanda; rekabet koşullarına ayak uydurabilmek için sektörün istediği yeterlilikleri kazanmış, dünya standartlarında hizmet verecek kaliteli insan gücüne ihtiyaç duyulmaktadır.
YİYECEK İÇECEK HİZMETLERİ ALANI
Alan Hakkında
Yiyecek ve içecek hizmetleri otel, restoran, kafeterya, pastane, toplu beslenme kurumları, ulaştırma araçlarının (gemi, uçak, tren gibi) mutfakları ve servis hizmetleri vb. yerlerde hijyen ve sanitasyon kurallarına uygun yiyecek ve içeceklerin servise hazır hâle getirilip konuklara sunulduğu hizmet alanıdır.
Dünyada ve ülkemizde hızlı bir gelişim ve değişim gösteren yiyecek içecek hizmetleri sektörü önemli bir istihdam alanı hâline gelmiştir. Bu alanda; rekabet koşullarına ayak uydurabilmek için sektörün istediği yeterlilikleri kazanmış, dünya standartlarında hizmet verecek kaliteli insan gücüne ihtiyaç duyulmaktadır.
MİSYONUMUZ
Ülkemizin kalkınmasında ulusal ve evrensel değerlerle sorumluluk üstlenen, eğitimli, sorgulayan, halk sağlığını gözeten, mutfak sektörünün kalitesine öncülük eden, emek vererek yaptığı ürünü en etkili bir şekilde sunan örnek bireyler yetiştirmektir.
Okulumuzda;
ü Aşçılık mesleğinin yeterliklerine sahip meslek elemanları yetiştirmek,
ü Pastacılık mesleğinin yeterliğine sahip meslek elemanları yetiştirmek,
ü Servis elemanlığı mesleğinin yeterliğine sahip meslek elemanları yetiştirmek,
ü Barmen mesleğinin yeterliğine sahip meslek elemanları yetiştirmek,
amaçlanmaktadır.
EĞİTİM VE KARİYER İMKÂNLARI
Yiyecek içecek hizmetleri alanından mezun olduktan sonra "Yükseköğretim Kurumları Sınavında" (YKS) başarılı olanlar, lisans programlarına ya da meslek yüksekokullarının ilgili bölümlerine devam edebilirler. Mezun olan öğrencilerin ek puanları ile yerleşebilecekleri ön lisans programları da mevcuttur.
Yiyecek İçecek Hizmetleri alanından mezun olanlar, mutfağı, pastaneleri olan işletmeler ile her türlü yiyecek ve içecek hizmetleri işletmeleri, konaklama ve seyahat işletmelerinde dalları ile ilgili bölümlerde çalışabilirler. Fuar/kongre, otobüs/tren, hava yollarının ilgili bölümlerinde çalışabilirler.
ALANIN GELECEĞİ
Yiyecek içecek endüstrisinde; eğitimli, donanımlı, nitelikli iş görenlere ihtiyaç duyulması sonucu gastronomi eğitimi veren kurumların da ortaya çıkmasına neden olmuştur. Buna bağlı olarak yiyecek içecek işletmelerinde kalifiye personelin sağlanması gastronomi eğitimi ile sağlanmaktadır.
2021 yılı itibariyle 18 yılını doldurmuş olacak gastronomi ve mutfak sanatları bölümü en fazla artışını 2017-2018 ve 2018-2019 yılları arasında %43,5 oranında gerçekleştirmiştir. Bu durum, gastronomi ve mutfak sanatları bölümlerine olan talebin hızla arttığını göstermektedir.
Bu denli büyüme karşısında, binlerce istihdam olanağı sağlayan ve ülkelerin önemli gelir kaynaklarından olan yeme içme sektörüne nitelikli ve sektör ihtiyaçlarına cevap verebilecek uzman iş gücü yetiştirmek son derece önemlidir.
Yiyecek içecek hizmetleri hızlı bir gelişim ve değişim göstererek dünyada ve ülkemizde önemli bir istihdam alanı haline gelmiştir.
Bu alanda rekabet koşullarına ayak uydurabilmek için sektörün istediği yeterlikleri kazanmış, dünya standartlarında hizmet verecek kaliteli insan gücüne ihtiyaç duyulmaktadır.